راههای تقویت فن بیان در کودکان
خوب صحبتکردن و توانایی برقراری ارتباط از طریق مکالمه و صحبتکردن یکی از مواردی است که بر روی خردسالی و بزرگسالی افراد تأثیرگذار است. به طور کلی افرادی که میتوانند بهتر و با اعتماد به نفس بالا صحبت کنند، در زندگی خود موفقتر هستند و در برقراری ارتباط موثر با دیگران بهتر عمل میکنند. این موضوع، در سالهای اخیر بیش از زمانهای گذشته مورد توجه قرار گرفته است و افراد مختلف سعی میکنند با شرکت در کلاسهای مختلف و تمرین فن بیان، این مهارت را در خود پرورش دهند.
توجه گسترده به این موضوع باعث شده تا بسیاری از والدین نیز سعی کنند تا با پرورش این مهارت در کودک خود، آینده بهتری برای او بسازند. جالب است بدانید که امروزه آموزش فن بیان به کوکان، بسیار گسترش یافته و والدین با مطالعه مقالات و انجام تمرین فن بیان برای کودکان، تلاش میکنند کودکی خوش صحبت و توانمند در این زمینه داشته باشند.
در همین راستا، در این مقاله از وبسایت کاج، قصد داریم تا راههای تقویت فن بیان در کودکان را بررسی نموده و به تمرینها و بازیهایی که میتوانند باعث تقویت این مهارت شوند، بپردازیم. همچنین برای شناخت بیشتر فن بیان میتوانید مقاله فن بیان چیست را مطالعه بفرمائید.
فن بیان کودکان چیست؟
فن بیان در مفهوم کلی، به معنایی توانایی خوب صحبتکردن است. در نتیجه، فن بیان کودکان نیز به معنای توانایی کودک در صحبتکردن در جمع، بدون هیچگونه ترس، شرمساری و خجالت است. به طور کلی باید توجه داشت که این توانایی، در همه کودکان یکسان نیست و در صورتی که کودک از آن محروم باشد، میتوان با استفاده از تمرینات و بازیهای مختلف آن را تقویت کرد.
فن بیان قوی در دوره کودکی، دارای دو بخش است. بخشی از این توانایی به صورت ذاتی و انتسابی بوده و بخشی از آن اکتسابی است. قطعاً کودکانی را دیدهاید که حرفزدن در جمع برایشان سخت بوده در حالی که برخی کودکان دیگر، با اعتماد به نفس بالا و بدون هیچ خجالتی در جمع صحبت میکنند.
یادگیری موسیقی و سولفژ در سنین کودکی باعث افزایش اعتماد به نفس و قدرت یادگیری کودکان میشود اگر علاقه مند به کسب اطلاع در این موضوع هستید مقاله کلاس سلفژ چیست را مطالعه بفرمائید.
دلایل ضعف فن بیان کودکان چیست؟
معمولاً نشانههایی وجود دارند که با توجه به آنها میتوان به ضعف کودک در این مورد پی برد. اگر کودک ارتباط کمی با اطرافیان دارد، در شروع مکالمه ضعیف عمل میکند و در جمع همسالان خود از اعتماد به نفس خوبی برخوردار نیست، میتوان نتیجه گرفت که فن بیان او ضعف دارد. به طور کلی دلایل بسیاری وجود دارند که باعث ضعف فن بیان کودکان میشوند. این دلایل شامل موارد زیر میشوند:
- پایینبودن اعتماد به نفس:
یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین نکات در فن بیان، اعتماد به نفس است. در صورتی که اعتماد به نفس و عزت نفس کودک پایین باشد، نمیتواند به خوبی در جمع صحبت کند.
- محدود بودن دایره لغات:
هرچه میزان کلماتی که کودک آنها را میشناسد و معانی آنها را میداند، کمتر باشد، توانایی تکلم او در جمع نیز پایینتر خواهد بود.
- تمرین کم:
یکی از مشکلاتی که امروزه والدین با آن مواجه هستند، علاقه بسیار زیاد کودکان به استفاده از تجهیزات هوشمند مانند لپتاپ، تلفن همراه، تبلت و… است. کودکان که علاقه زیادی به استفاده و بازی با این دسته از تجهیزات دارند، کمتر با دیگران خود ارتباط داشته و کمتر صحبت میکنند. در چنین شرایطی نمیتوان انتظار داشت که توانایی صحبت کودک و فن بیان او، قوی باشد.
آموزش فن بیان به کودکان
به طور کلی والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که با آموزش فن بیان به کودکان، میتوان این مهارت را در آنان پرورش داد. در واقع بازیها و تمرینهای بسیاری وجود دارند، که با انجام آنها، میتوان کودک را به سمت صحبتکردن با اعتماد به نفس بالا در جمع هدایت کرد. در ادامه بازیها و تمریناتی که به این منظور انجام میشوند را بررسی خواهیم نمود. همچنین کلاس فن بیان در تهران که موسسه خانه هنر کاج زیر نظر بهترین اساتید فن بیان برگزار مینماید، میتواند باعث تقویت فن بیان و سخنوری کودکان و بزرگسالان شود.
1. بازیهای همراه با آموزش فن بیان برای کودکان
بازیهایی که در ادامه ذکر میکنیم، در واقع بازیهایی با هدف آموزش فن بیان برای کودکان هستند. به عبارت دیگر این بازیها کمک میکنند تا مهارت صحبتکردن کودکان در جمع افزایش پیدا کند و کودک بتواند به خوبی و بدون استرس و نگرانی صحبت کرده و به تعامل بپردازد. این بازیها عبارتاند از:
- داستانسرایی با استفاده از چند تصویر
تعدادی تصویر را انتخاب نمایید. سپس آنها را به کودک نشان دهید و از او بخواهید تا به سرعت با استفاده از آنها یک داستان کوتاه و ساده بسازد. این بازی کودک را به سمت استفاده از تمامی واژههایی که تاکنون آموخته است، هدایت میکند. همچنین انجام این بازی به صورت گروهی، کودک را با دایره واژگان جدیدتری آشنا میسازد.
- من ملکه یا پادشاه هستم
در این بازی، کودک خود را پادشاه یا ملکه معرفی میکند. در ادامه او مواردی که به ذهنش میآید را بیان کرده و در مقام پادشاه یا ملکه، دستوراتی که علاقه دارد را اعلام میکند.
- گزارشگری
بازی گزارشگری همانطور که از نامش پیدا است، به کودکان وظیفه میدهد تا یک رویداد، بازی، حادثه یا… را از جانب یک گزارشگر یا خبرنگار، گزارش کنند.
- اشیا و اجزاء
بازی اشیا و اجزاء میتواند برای کودکان بسیار جذاب باشد. بر اساس این بازی، افراد حاضر باید خود را به جای یک شیء یا وسیله قرار داده و از زبان او صحبت کنند. از پای عروسک گرفته تا یک ظرف درون آشپزخانه، هر شیء و جزئی که وجود داشته باشد، میتواند توسط بازیکنندگان انتخاب شود.
- جملهسازی با سه کلمه
بازی جذاب جملهسازی با سه کلمه بر این اساس است که بازیکنندگان با استفاده از کتاب باید سه کلمه را انتخاب کرده و از نفر بعدی بخواهند تا سه کلمه گفته شده جمله بسازند. این بازی تأثیر شگفتانگیزی در توانایی بداههگویی داشته و آن را تقویت میکند. توجه داشته باشید که این بازی را میتوان با 6 کلمه نیز انجام داد.
- قصهگویی
قصهگویی شاید بهترین تمرین فن بیان برای کودکان باشد. در این بازی، کودک باید قصههایی که شنیده را برای دیگران تعریف کند. بازی قصهگویی کودک را با لحن آشنا کرده و به او استفاده از لحنهای مختلف را آموزش میدهد.
2.تمرین فن بیان برای کودکان
همانطور که گفته شد، در کنار بازیهای مختلف که به عنوان راههای تقویت فن بیان در کودکان مطرح میشوند، تمارین و نکات متعددی وجود دارند که توجه به آنها ضروری است. این تمرینها و نکات عبارتاند از:
- افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس کودک:
کودک را بیعرضه خطاب نکنید، از مقایسهکردن او با دیگران پرهیز نمایید و او را مجبور به کاری که نمیخواهد نکنید.
- استقلال کودک:
سعی کنید کودک به والدین وابستگی شدید و بیش از حدی نداشته باشد و به او اطمینان دهید که بدون والدینش نیز میتواند خوشبگذراند و لذت ببرد.
- بازی با کودک:
سعی کنید با کودک بازی کنید، چراکه این کار باعث میشود تا کودک احساس مهم بودن داشته باشد، از تنهایی خود بیرون بیاید و فعالیتهای فیزیکی و کلامی بیشتری داشته باشد.
- عدم تکمیل صحبتها:
جملههای کودک را اصلاح نکنید و جملات او را تکمیل نکنید. صرفاً شنونده خوبی باشید و بحث را با سؤال پرسیدن و مکالمه دو طرفه ادامه دهید.
- مشارکت در اجتماع:
کودک را کلاسهای مرتبط با سن او ثبت نام کنید تا با همسالانش در ارتباط باشد.
- خواندن با صدای بلند:
یک آهنگ یا داستان و قصه را با صدای بلند در کنار کودک بخوانید.
- الگوی مناسب:
سعی کنید تمامی آن چیزی که قصد دارید کودک شما بر آنها مسلط باشد را ابتدا خود تمرین کرده و بر آنها مسلط شوید.
جمعبندی
در این مقاله از وبسایت خانه هنر کاج، تلاش کردیم تا به نکات پراهمیت در رابطه با توانایی صحبتکردن کودکان و راههای تقویت فن بیان در کودکان اشاره کنیم. همانطور که گفتیم، توانایی سخنوری و صحبتکردن در کودکان هم انتسابی است و هم اکتسابی. در نتیجه در صورتی که کودک شما فن بیان قوی ندارد، میتوانید با استفاده از آموزش فن بیان به کودکان، این مهارت را در او تقویت کنید. علاوه بر موارد فوق شرکت در کلاس بازیگری کودکان مزایای بسیاری از جمله تقویت خلاقیت اعتماد به نفس کودکان دارد.
خانه هنر کاج، کاج اندیشه سبز
خانه هنر کاج ، از سال 1397 با هدف ارتقاء آموزش و تولید در هنر تئاتر و سینمای کشور، شروع به فعالیت نمود. این مجموعه، با برگزاری کلاسها و دورهها، نشستها و رویدادهای تخصصی در رشتههای مختلفی مانند سینما، تئاتر، موسیقی، دوبله، نمایش رادیویی و … در تلاش است تا خدمتی شایسته به هنر کشور ارائه نماید. کلاسها و دورههای این مجموعه با بهرهمندی از برترین اساتید کشور برگزار شده و دانشجویان محترم میتوانند تخصصیترین مباحث را توسط این عزیزان آموزش ببینند. برای اطلاع از فعالیتهای خانه هنر کاج و شرکت در دورهها، همین حالا با شمارههای 88318335 – 88316270 تماس حاصل فرمایید.