صداسازی چیست + تمرینات صداسازی برای پرورش صدا

فهرست مقالات

امروزه حرفه‌های مربوط به حوزه هنر، سرشار از اصطلاحات و عباراتی هستند که معنی آن‌ها برای افراد مبتدی و افرادی که هنوز به صورت تخصصی این حرفه‌ها را دنبال نکرده‌اند ناشناخته و نامفهوم است. این اصطلاحات تعاریف گوناگونی داشته و علاقه‌مندان برای درک بهتر آن‌ها نیاز دارند تا از تعاریف موجود، مطلع شوند. یکی از این اصطلاحات پرکاربرد که در بازیگری، گویندگی و خوانندگی بسیار زیاد شنیده‌ می‌شود، صداسازی است. اما صداسازی چیست و تمرینات صدا سازی برای خوانندگی حاوی چه تمریناتی هستند؟

در همین رابطه، در این مقاله از وبسایت خانه هنر کاج، قصد داریم تا صداسازی و پرورش صدا را به طور کامل بررسی نموده و به کاربرد، عوامل موثر و تمرینات تقویت صدا بپردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

صداسازی چیست؟

در رابطه با صداسازی تعریفات متفاوتی ارائه می‌شوند. در یک تعریف، صداسازی را تکنیک‌ها و تمریناتی معرفی‌ می‌کنند که این تمرینات و تکنیک‌ها از بروز مشکلاتی مانند کشیدگی عضلات نزدیک به تارهای صوتی، نازک‌شدن تارهای صوتی و دیگر مشکلات این بخش جلوگیری به عمل می‌آورند. در یک تعریف دیگر، صداسازی به مجموعه‌ای از تمرینات و اقدامات گفته می‌شود که تقویت و پرورش صدا را در پی دارند.

صداسازی نه تنها برای خوانندگان، گویندگان، بازیگران و گزارشگران، بلکه برای تمامی افراد مناسب است و می‌تواند برای آنان کاربردی باشد. در واقع از آنجایی که صدا تأثیر بسیار زیادی در برقراری ارتباط دارد، افراد مختلف با تقویت صدای خود می‌توانند تأثیرگذاری بیشتر و بهتری با استفاده از صدای خود بر روی دیگران داشته باشند.

 

کلاس فن بیان در تهران

 

کاربرد پرورش صدا و صداسازی چیست؟

همانطور که گفتیم، پرورش صدا و صداسازی برای تمامی افراد کاربرد دارد و می‌تواند به آن‌ها در جهت داشتن صدایی بهتر و رساتر کمک کند. اما کاربرد اصلی پرورش صدا و صداسازی چیست؟

به طور کلی در رابطه با خوانندگی، اگر فرد تمرینات صدا سازی برای خوانندگی را به خوبی انجام نداده باشد، زمانی که می‌خواهد از گام‌های پایین به سمت گام‌های بالا برود، تنش در تارهای صوتی خود را تجربه خواهد کرد. اینگونه تنش‌ها، در طولانی‌ مدت باعث به وجود آمدن مشکلات بسیاری در تارهای صوتی خوانندگان خواهد شد. در نتیجه انجام تمرینات در جهت دستیابی به صدایی قوی، از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

کاربرد پرورش صدا و صداسازی چیست

 

در سمت دیگر، همواره صدا بخشی از شخصیت یک فرد شناخته می‌شود و افرادی که صدایی جذاب‌تر دارند، بیش از دیگران مورد توجه قرار می‌گیرند و در زمان صحبت به خوبی دیگران را مجذوب خود می‌کنند. در نتیجه این موضوع، افراد در زندگی شخصی خود و همچنین مشاغلی مانند وکالت، سخنرانی، دبیری و … نیز می‌توانند از مزایای صداسازی و پرورش صدا بهره‌مند شوند.

 

صداسازی در واقع شامل طیف گسترده‌ای از تمرینات و اقدامات می‌شود که به پرورش، تقویت و کنترل صدا کمک می‌کنند. این دسته از تمرینات، نه تنها برای بازیگران، گویندگان و خوانندگان کاربرد دارند، بلکه هر فرد می‌تواند از مزایای آن‌ها بهره‌مند شود.

 

چه عواملی بر صداسازی تأثیرگذار هستند؟

به طور کلی عوامل مختلفی بر روی صدا سازی تأثیرگذار هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سن: با افزایش سن، توانایی تنفس در فرد متفاوت شده و احتمال گرفتگی صدا افزایش پیدا می‌کند.
  • مواد مخدر: افرادی که از مواد مخدر استفاده می‌کنند، در طول زمان تارهای صوتی و سیستم تنفسی خود را دچار مشکل خواهند کرد.
  • رژیم غذایی: به طور کلی غذاهایی که خیلی ترش یا تند هستند و همچنین غذاهایی که ترش‌کردن معده را در پی دارند، می‌تواند تأثیرات نامناسبی بر روی تارهای صوتی داشته باشند.
  • بیماری: برخی از بیماری‌ها مانند آلرژی و سرفه مداوم، می‌تواند باعث ایجاد مشکل در تارهای صوتی فرد شود.
  • سبک زندگی و رفتارهای مختلف: عواملی مانند گریه‌کردن، نوع ورزش‌هایی که فرد انجام می‌دهد، خندیدن، فریادزدن و … از جمله عواملی هستند که بر روی پرورش صدا تأثیر دارند.
  • محل زندگی: محیط جغرافیایی که فرد در آن زندگی می‌کند تأثیرات بسیاری بر روی صدای او دارد.
  • شرایط زندگی: شرایط روحی و روانی بر روی صدا تأثیرات ویژه‌ای دارند. هرچه این شرایط بهتر باشند، صدا نیز واضح‌تر و قوی‌تر خواهد بود.
  • وراثت: وراثت و ژنتیک تأثیر بسیار زیادی بر روی صدای افراد دارند.

یکی از سرفصل‌های کلاس های آواز آشنایی با صدا و نحوه صدا سازی می‌باشد، برای شرکت در دوره ‌آموزش آواز سنتی ایرانی زیرنظر اساتید با تجربه می توانید به شماره های درج شده در همین مقاله تماس حاصل بفرمائید.

 

به طور کلی از عوامل موثر بر صداسازی می‌توان به مواردی مانند سن، مواد مخدر، رژیم غذایی، بیماری، سبک زندگی و رفتارهای مختلف، محل زندگی، شرایط زندگی و وراثت اشاره نمود.

 

تمرینات صدا سازی برای خوانندگی

 

تمرینات صداسازی

حال که به خوبی با صداسازی و اهمیت آن آشنا شدید، زمان آن رسیده تا تمرینات صداسازی را نیز بررسی نماییم. این دسته از تمرینات، به فرد در پرورش و تقویت صدا کمک شایانی می‌کنند. در ادامه هر تمرین را به صورت جداگانه بررسی خواهیم کرد:

  • تنفس عمیق: در شرایط ایستاده یا نشسته که در آن راحت هستید قرار بگیرید. سپس دست‌های خود را روی شکم خود قرار داده و از طریق بینی نفس بکشید. پس از دم از طریق بینی و افزایش حجم شکم، حالا از طریق دهان بازدم انجام دهید تا شکم شما تخلیه شده و پایین بیاید.
  • خمیازه: همانند خمیازه کشیدن، به آرامی چندین بار دهان خود را باز کنید.
  • آوای «آ»: به آرامی آوای «آ» را با صدایی بلند و واضح بیان کنید. این کار را در دامنه‌های صوتی مختلف تکرار نمایید.
  • آوای «اُ»: همانند تمرین آوای «آ»، این تمرین را انجام دهید. تنها در این تمرین، به حای «آ»، از «اُ» استفاده کنید.
  • آوای «م»: آوای «م» را به با صدایی بلند و واضح بیان نمایید و آن را در دامنه‌های صوتی مختلف تکرار کنید.
  • آوای «ن»: آوای «ن» را همانند آوا‌های دیگر تکرار کنید. دقت داشته باشید که تکرار آن در دامنه‌های صوتی مختلف بسیار مهم است.
  • آوای «ر»: یکی دیگر از تمرینات صدا سازی برای خوانندگی، تمرین آوای «ر» است. در این تمرین باید این آوای مرکب را با صدایی بلند و واضح و در دامنه‌های صوتی متنوع بیان کنید.
  • آوای «ب»: آوای «ب» از آنجایی که یک آوای انفجاری حساب می‌شود، می‌تواند به پرورش صدا بسیار کمک کند. در این تمرین صدا سازی، باید این آوا با صدای رسا و در دامنه‌های صوتی متنوع بیان گردد.
  • آوای «د»: همانند دیگر آواها، آوای «د» نیز تأثیر شگفت‌انگیزی در تقویت صدا دارد. این تمرین باید همانند تمرینات دیگر آواها، در دامنه‌های صوتی مختلف انجام شود.
  • آوای «گ»: آوای «گ» از آنجایی که یک آوای انفجاری است، می‌تواند در تقویت تارهای صوتی و کنترل صدا تأثیر بی‌نظیری داشته باشد. این تمرین صدا سازی را با صدای بلند و واضح و در دامنه‌های صوتی مختلف انجام دهید.
  • برخی تمرینات پیشرفته‌تر: پس از پایان تمرینات ساده، می‌توان برخی از تمرینات پیشرفته‌تر را نیز انجام داد. از جمله این تمرینات می‌توان به تمرینات گام‌بندی، تمریان ویبراسیون و تمرینات تحریر اشاره نمود.

فن بیان و سخنوری باعث ایجاد تمایز در گفتار و درخشش افراد در جمع می‌شود، برای شرکت در کلاس فن بیان در تهران به سایت موسسه خانه هنر کاج مراجعه فرمائید.

 

از انواع تمرینات صدا سازی می‌توان به تمرینات مختلفی مانند تنفس عمیق، خمیازه، آوای «آ»، آوای «اُ»، آوای «م»، آوای «ن»، آوای «ر»، آوای «ب»، آوای «د»، آوای «گ» و تمرینات پیشرفته‌تر اشاره کرد.

 

تمرین صدا سازی

 

جمع‌بندی

در این مقاله از وبسایت خانه هنر کاج تلاش کردیم تا اطلاعات کاملی را در رابطه با صداسازی و پرورش صدا در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. همانطور که مطالعه نمودید، صداسازی شامل مجموعه تمرینات و اقداماتی می‌شود که صدای فرد را تقویت می‌کند و می‌توانند وضوح و کیفیت صدای او را افزایش دهند. با یادگیری صحیح صداسازی می‌توانید در مشاغلی مانند گویندگی، خوانندگی و… کسب درآمد نمائید، برای آشنایی با شغل‌هایی که می‌توانید در این زمینه داشته باشید و نحوه ورود به آن‌ها مقاله گویندگی چیست را از دست ندهید!

 

پرورش صدا و تمرین صدا

 

خانه هنر کاج، کاج اندیشه سبز

خانه هنر کاج در سال 1397 با شعار کاج اندیشه سبز فعالیت رسمی خود را آغاز نمود. این مجموعه از ابتدای تأسیس هدف اصلی خود، یعنی ارتقاء آموزش و تولید در سینما و تئاتر را دنبال نمود و در طی سال‌های فعالیت خود تلاش کرده تا با برگزاری سمینارها، دوره‌های آموزشی و رویدادهای مختلف، گامی موثر در راستای ارتقاء فرهنگ و هنر کشور بردارد. عزیزانی که به دنبال اطلاع از کلاس‌های صداسازی و تقویت صدا هستند، می‌توانند همین حالا به وب‌سایت کاج مراجعه کرده و لیست دوره‌ها را مشاهده نمایند.

جهت شرکت در دوره فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم.