مقدمه ای بر عکاسی از طبیعت

فهرست مقالات

مقدمه ای بر عکاسی از طبیعت :

به جرات میتوان گفت یکی از لذت بخش ترین ژانرهای عکاسی، عکاسی از طبیعت است. این ژانر از عکاسی سرشار از حس زندگی و پویایی است و مورد علاقه بسیاری از عکاسان  آماتور و حرفه ای می باشد.

در این سبک توجه عکاس به محیط طبیعی اطراف خود معطوف است که شامل عکاسی از مناظر و جاذبه های طبیعی، حیات وحش شامل حشرات و پرندگان، عکاسی از زیر آب و دریا و عکاسی از ابرها و آسمان می باشد.

یکی از بزرگترین محاسن عکاسی از طبیعت  فراوانی سوژه در اطراف عکاس می باشد. شما می توانید حتی از باغچه حیاط منزل خود سوژه های عالی و در خور توجه شکار کنید. هر چند که معمولا افراد حرفه ای تر  به دنبال مکان های بکر  و دست نخورده در فصل های مختلف هستند تا بتوانند دست به خلق آثاری ارزشمند و چشم نواز بزنند.

یکی از اصلی ترین نکات این ژانر نیاز به داشتن صبر و شکیبایی زیاد می باشد. در این ژانر از عکاسی ملاک اصلی عکاسی از محیط طبیعی بدون حضور انسان یا سازه های انسانی است و در این گفتار سعی بر ارائه تعریفی از این ژانر شده است.

 تعریف عکس طبیعت از نگاه فدراسیون بین المللی هنر عکاسی (فیاپ):

عکاسی طبیعت اشاره دارد به عکاسی از  حیوانات غیر اهلی و گیاهان خودرو در محیط طبیعی و غیر محصور شده و انواع پدیده‌های طبیعی از حشرات تا کوه‌ها یخی و پدیده‌های جوی و طبیعی، بنابراین عکاسی از حیوانات دست آموز و اهلی یا حیوانات محبوس (مانند حیوانات باغ وحش) یا تحت هر نوع قید و بند یا  و همچنین عکاسی از گیاهانی که به دست انسان پرورش داده شده باشند در دسته بندی فوق قرار نمی گیرد.
شواهد کمی از وجود انسان برای موضوعات طبیعت مانند پرنده‌های وحشی  که خود را در محیط زندگی انسانی تطبیق داده‌اند نیز قابل قبول است.

عکس می‌بایست توسط عکاس و ابزار عکس برداری به ثبت رسیده و با اصالت و مستند بوده باشد.
هر نوع ویرایش در عکس طبیعت فقط باید محدود به رفع عیب و نقصهای کوچک و اصلاحاتی بوده که محتوای صحنه اصلی را تغییر ندهد. هر چند ضمن رعایت مسایل فوق، هر اقدامی در جهت افزایش سطح هنری عکس طبیعت را می توان به کار گرفت.

تعریف عکس طبیعت از نگاه انجمن عکاسی آمریکا:

در این تعریف عکاسی از طبیعت، منحصر است به استفاده از روشهای مختلف  عکاسی برای ترسیم مشاهدات تمامی شاخه‌های تاریخ طبیعی به استثناء شاخه  باستان‌شناسی و مردم شناسی.
اهمیت و جذابیت موضوع و داستان عکس می‌بایست با ارزش‌تر از کیفیت عکس باشد و عکاس طبیعت  باید بتواند نسبت به تفهیم موضوع عکس اقدام نماید و تعهد داشته باشد که به دور از هرگونه دستکاری و صحنه سازی آن موضوع را با صداقت ارائه نماید.

مواردی که به نوعی به وجود انسان و تمدن بشری مربوط می شود  مانند جاده‌ها، رد چرخ خودرو، پرچین‌ها، انسان‌ها، خطوط انتقال تاسیسات از جمله تلفن،برق و… نباید نمایش داده شوند مگر در مواردی بسیار نادر از جمله کمک به برجسته‌تر شدن موضوع عکس یا مواردی که عناصر فوق به چشم نیامده و جلب توجه ننمایند. نمایش گیاهان یا حیوانات که در پیدایش آن‌ها انسان نقش داشته (مانند گیاهان پیوندی)، گیاهانی که به صورت آشکارا  با نظم و ترتیب خاصی روییده باشند قابل قبول نمی‌باشد. ( مانند پارکها)
در ویرایش و پردازش عکس طبیعت، نباید هیچ عنصری به عکس اضافه یا از آن حذف شود همچنین نباید موردی جابجا و یا تکثیر شود و فقط تغییر سایز، برش عکس، تغییر  و اصلاح نوری عکس (روشنی‌ها و تاریکی‌ها) و اصلاح رنگ اصلی مجاز می‌باشد.

شاخه عکس حیات وحش از دیدگاه انجمن عکاسی آمریکا:

در این تعریف عکس حیات وحش به یک یا گروهی از حیوانات وحشی گفته می‌شود که در زیستگاه طبیعی خود و بصورت آزاد زندگی می‌کنند. بنابراین عکس‌های مناظر و عکسهای گرفته شده از حیوانات وحشی محصور در باغ وحش یا در مزارع و یا حیواناتی که به نوعی در اختیار و تحت کنترل انسان باشد برای عکاسی حیات وحش مناسب و قابل پذیرش نیست. عکسهای زیر تماما خارج از حیطه تعریف فوق می باشند.

عکاسی حیات وحش، شاخه‌ای مهم و سخت از عکاسی طبیعت می‌باشد که علاوه بر تعاریف فوق الذکر، سوژه آن (اعم از پرندگان، حشرات، پستانداران و جانداران زیر آب) می‌بایست بصورت آزاد در زیستگاه خود باشد.

عکس از حیوانات در باغ وحش، حیوانات دست آموز و اهلی شده و سایر موارد مشابه عکس طبیعت محسوب نمی‌گردد.
عکسهای زیر تماما خارج از حیطه تعریف عکس طبیعت با موضوع حیات وحش می باشند.

جهت شرکت در دوره فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم.