معرفی انواع سخنرانی + رایج‌ترین روش های سخنرانی

فهرست مقالات

اهمیت شناخت انواع سخنرانی

روش‌های مختلفی برای سخنرانی و ارائه موضوعات گوناگون در یک جمع وجود دارد. بسیاری از افراد در هنگام سخنرانی نمی‌دانند که باید چگونه جمع را کنترل کنند و شرکت‌کنندگان را جذبِ صحبت‌های خود نمایند. متناسب با موضوع و جمعی که در آن حضور دارید، می‌توانید ضمن استفاده از مهارت سخنوری، از بهترین روش برای سخنرانی استفاده کنید. از سخنرانی‌های طنز گرفته تا سیاسی و مذهبی، هر یک از آن‌ها به مهارت و رعایت نکات خاص خود نیازمند هستند. اگر علاقه‎‌مندید که با انواع سخنرانی آشنا شوید و در مسیر تبدیل شدن به یک سخنور برجسته و ماهر قدم بردارید، در ادامه این مقاله با خانه هنر کاج همراه باشید.

انواع سخنرانی کدامند؟

روش های سخنرانی در جمع به انواع متنوعی دسته‌بندی می‌شود؛ در واقع فردی که می‌خواهد به عنوان سخنران در جمع حاضر شود باید متناسب با افرادی که در آن مکان حضور دارند، موضوع سخنرانی و رنج سنی و سایر عواملی که بر شرایط و سخنرانی تأثیرگذار هستند از بهترین شیوه بیان برای ارائه مباحث مورد نظر خود استفاده نماید. در حالت کلی، می‌توان روشهای سخنرانی را به دو دسته اصلی «رسمی» و «غیر رسمی» تقسیم‌بندی نمود.

در سخنرانی رسمی همان‌طور که از عنوان آن پیداست شرایط رسمی بوده و اصطلاحاً خودمانی نیست. در ادامه، با سخنرانی رسمی و غیر رسمی بیشتر آشنا می‌شویم. همچنین لازم است بدانید یکی از روش‌های موثر در تقویت مهارت سخنوری و فن بیان جهت ارائه بهترین سخنرانی، شرکت در کلاس‌های فن بیان است، جهت کسب اطلاع از شرایط شرکت در دوره‌های کلاس فن بیان در تهران موسسه خانه کاج با شماره های درج شده درسایت تماس حاصل بفرمائید.

کلاس فن بیان در تهران

  • سخنرانی رسمی: سخنران آهسته و شمرده با استفاده از لغات و اصطلاحات رسمی رو به مخاطبین و حاضرین در جمع با برقراری ارتباط چشمی صحبت خواهد کرد. در این نوع سخنرانی، فرد باید مطالب مورد نظر را به صورت سازماندهی شده و خلاصه در اختیار شرکت‌کنندگان قرار دهد.
  • سخنرانی غیر رسمی: سخنرانی‌های غیر رسمی کمی از حالت تشریفاتی دور شده و بیشتر حالت عمومی دارند. در این نوع سخنرانی نیز فرد باید ایده کلی را به شیوه‌ای منسجم با بیانی شیوا و قابل فهم، ایجاد فضایی تقریباً خودمانی و مطرح کردن و پرسش سوالات مستقیم از مخاطبین خود پیش ببرد و سخنرانی را انجام دهد.

علاوه بر این، روش های سخنرانی را می‌توان از جنبه‌های دیگری نیز تقسیم‌بندی نمود. در ادامه، شیوه‌های مختلف سخنرانی را به صورت دقیق‌تر و جزئی‌تر مورد بررسی قرار می‌دهیم. همچنین پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی بیشتر با تعریف سخنرانی، مقاله سخنرانی چیست را مطالعه نمائید.

۱. سخنرانی طنز

یکی از جذاب‌ترین و پرطرفدارترین شیوه‌های سخنرانی، سخنرانی طنز است. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که این روش سخنرانی بسیار ساده بوده و نیاز به مهارت خاصی ندارد؛ در حالی که فرد سخنران در چنین موقعیتی باید ضمن داشتن مهارت کافی، خلاقیت نیز داشته باشد و بتواند طنزپردازی کند. عدم کسل شدن مخاطبین و مشارکت آنان در روند سخنرانی طنز بسیار حائز اهمیت خواهد بود. نوع مطالبی که در این شیوه سخنرانی ارائه می‌شوند غالباً سرگرم‌کننده بوده و هدف نهایی دیدن لبخند و خنده حضار است. یکی از مهم‌ترین اصولی که باید در سخنرانی طنز رعایت شود، اینکه فرد بتواند بدون هیچ‌گونه بی‌احترامی از شوخی‌ها و جک‌های سرگرم‌کننده استفاده نماید.

روش سخنرانی چیست

۲. سخنرانی سیاسی

نوع دیگری از سخنرانی که به وفور در تلویزیون و رسانه‌های اجتماعی آن‌ها را می‌بینیم، سخنرانی سیاسی است. این نوع از انواع سخنرانی به طور خاص روی مسائل سیاسی و تحلیل اتفاقات و رویدادهای دنیای سیاست تمرکز دارد. آن چه که مهم است فرد سخنران در سخنرانی سیاسی مد نظر داشته باشد، ارائه مطالب مورد نظر به مردم بدون ایجاد ترس و تشویش در شنوندگان خواهد بود. علاوه بر این، سخنران باید بتواند که فضا را به بهترین شکل ممکن مدیریت نماید و با استفاده از اصطلاحات مناسب سیاسی و همواره به گونه‌ای که قابل فهم برای عموم جامعه باشد، مطالب را ارائه دهد.

۳. سخنرانی مذهبی

از دیگر انواع سخنرانی، سخنرانی مذهبی است. همان‌طور که از نام این نوع سخنرانی پیداست، روی موضوعات و مباحث دینی و مذهبی تأکید دارد و اطلاعاتی پیرامون این موضوعات به مردم ارائه می‌کند. سخنرانی‌های مذهبی نه تنها در مساجد و اماکن مذهبی، بلکه در تلویزیون و رسانه‌های اجتماعی نیز صورت می‌گیرند. معمولاً هدف اصلی در چنین سخنرانی‌هایی تبلیغ دین و دعوت مردم به آن خواهد بود. سخنران در چنین سبک سخنرانی باید از توانایی ترغیب مخاطبان به گونه‌ای که تا انتهای سخنرانی پای صحبت‌های او بنشینند، برخوردار باشد. داشتن شیوه بیان رسا و اطلاعات کافی پیرامون حوزه مذهبی از جمله مهم‌ترین موارد برای سخنرانی مذهبی به شمار می‌روند.

آشنایی با انواع سخنرانی

۴. سخنرانی آموزشی – علمی

موضوع اصلی که در این نوع سخنرانی ارائه می‌شود، در رابطه با مباحث علمی و آموزشی است. در واقع، هدف سخنران در چنین جلساتی تدریس یک موضوع خاص و یا بررسی یک پژوهش تا تحقیق خواهد بود. چنانچه سخنرانی از نوع آموزشی و تدریس باشد، سخنران باید علاوه بر مهارت سخنوری با متدهای تدریس نیز آشنایی کامل داشته باشد و بتواند متناسب با رنج سنی شرکت‌کنندگان در سخنرانی، موضوع مورد بررسی، سطح تحصیلات و هدف برگزاری سخنرانی، از بهترین روش بهره ببرد.

سخنرانی به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود؛ از جمله رایج‌ترین انواع سخنرانی می‌توان به سخنرانی طنز، سیاسی، مذهبی، علمی و آموزشی اشاره داشت. در تمامی سبک‌های سخنرانی تسلط بر موضوع، توجه به مخاطبین و رنج سنی آنان، و همچنین رسمی یا غیررسمی بودن جمع حائز اهمیت خواهند بود.

۵. سخنرانی انتخاباتی

نوع دیگری از سخنرانی، سخنرانی انتخاباتی بوده که هدف اصلی برگزاری آن متقاعدسازی یک جمع خاص و جلب رای و نظر آنان است. در این نوع سخنرانی، فرد سخنران باید توانایی و مهارت تأثیرگذاری روی حضار را داشته باشد و بتواند یک شخصیت کاریزماتیک از خود به نمایش بگذارد. از جمله عناصر مهم در سخنرانی‌های انتخاباتی می‌توانیم به فن بیان عالی، شعارهای امیدوارکننده و تبلیغاتی، جملات تأثیرگذار توأم با همدلی و مواردی از این قبیل اشاره داشته باشیم.

روش سخنرانی چیست

۶. سخنرانی دانشجویی

این نوع از انواع سخنرانی می‌تواند در دسته سخنرانی‌های آموزشی و علمی نیز قرار بگیرد. همان‌طور که می‌دانید، دانشجویان در موقعیت‌های مختلف باید کنفرانس ارائه دهند. متاسفانه بسیاری از دانشجویان به دلیل عدم تجربه و نداشتن اعتماد به نفس کافی، در زمان ارائه کنفرانس و سخنرانی‌های مختلف دچار مشکل می‌شوند. معمولاً سخنرانی‌های دانشجویی ۲۰ الی ۳۰ دقیقه به طول می‌انجامد و فرد دانشجو باید در این بازه زمانی اطلاعات خود را پیرامون موضوع مورد بحث به سایر دانشجویان با کمک ابزارهایی نظیر پاورپوینت انتقال دهد.

 

۷. سخنرانی انگیزشی

سخنرانی‌های انگیزشی از دیگر انواع سخنرانی به حساب می‌آیند که هدف اصلی در آن‌ها تعامل با مخاطبین و ایجاد حس خوب و مثبت در آنان است. اغلب در چنین سخنرانی‌هایی روی افزایش اعتماد به نفس و ایجاد انگیزه و اراده در افراد برای شروع یک کار و نا امید نشدن و رو به جلو قدم برداشتن تمرکز می‌شود.

روش های سخنرانی در جمع چیست

۸. سخنرانی بداهه

در نهایت، آخرین نوع از انواع سخنرانی که می‌خواهیم به شما معرفی کنیم، سخنرانی بداهه است. گاهی اوقات در موقعیت‌هایی قرار می‌گیریم که باید به صورت ناگهانی و بدون این که خود را برای سخنرانی آماده کرده باشیم، شروع به صحبت در یک جمع کنیم. افرادی که مهارت سخنوری ندارند، در چنین شرایطی دچار ترس، هیجان و استرس شدید و حتی خجالت‌زدگی خواهند شد. علاوه بر این، گاهاً ممکن است که در طی یک سخنرانی نیاز به بداهه‌گویی پیدا کنید. در نتیجه، هر سخنران حرفه‌ای ضمن داشتن فن بیان و مهارت‌های سخنوری باید توانایی بداهه‌گویی نیز داشته باشد تا در شرایط مورد نیاز بتواند با فصاحت کلام و اعتماد به نفس بالا مطالب مورد نیاز را به شیوه‌ای مفید و خلاصه به دیگران انتقال دهد.

بیشتر بخوانید: برای مشاهده پاسخ سوال سخنران خوب کیست؟ مقاله ویژگی های سخنران خوب را مطالعه نمائید.

سخنرانی را می‌توان به شیوه‌های مختلفی انجام داد؛ از جمله روش‌های سخنرانی می‌توانیم به سخنرانی انتخاباتی، دانشجویی، انگیزشی و بداهه اشاره نماییم.

نتیجه‌گیری

در این مطلب دانستیم که انواع روش سخنرانی چیست و هر کدام از سبک‌های سخنرانی روی چه مباحثی تمرکز بیشتری دارند. فرقی ندارد که چه نوع سخنرانی را برگزار می‌کنید؛ در تمامی حالات باید از مهارت و توانایی کافی برای پیش بردن جلسه سخنرانی بهره‌مند باشید. یک سخنران حرفه‌ای در طول برگزاری جلسه همواره به مدیریت زمان اهمیت می‌دهد و مطالب را به گونه‌ای بیان می‌کند که کامل و در عین حال خلاصه و مفید باشد. اگر علاقه‌مندید که مهارت خود را در انواع سخنرانی ارتقا دهید، می‌توانید در دوره‌های سخنوری و فن بیان که توسط مجموعه‌های هنری معتبر نظیر خانه هنر کاج برگزار می‌شوند شرکت نمایید.

خانه هنر کاج؛ برگزارکننده دوره‌های حضوری و آنلاین بازیگری، گویندگی و فن بیان

خانه هنر کاج مفتخر است به عنوان یکی از مجتمع‌های آموزشی، فرهنگی و هنری دوره‌ها و کلاس‌هایی با بازدهی بالا در زمینه بازیگری، نویسندگی، تئاتر، سخنوری، فن بیان، آواز، کارگردانی، دوبلاژ، پادکست، یوگا، داستان‌گویی و کلاس گویندگی در تهران برگزار نماید. اگر علاقه‌مندید که در یک دوره جامع و کامل با کیفیت بالا برای تقویت مهارت سخنوری و فن بیان شرکت کنید، همین حالا وب‌سایت خانه هنر کاج را مورد بررسی قرار دهید.

 

جهت شرکت در دوره فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم.