تمرین فن بیان و سخنوری + تمرینات عملی فن بیان

فهرست مقالات

اهمیت تمرینات فن بیان

امروزه تقریباً همه افراد می‌دانند که صحبت‌کردن یک روش ارتباط مستقیم و مؤثر با دیگران محسوب می‌شود. زیرا با این راهکار می‌توان به صورت شفاف و صریح با دیگران رابطه برقرار کرده و آنها را در مورد نظرات و ایده‌های خود قانع کنیم. به همین دلیل، یادگیری مهارت‌های صحبت‌کردن و فن بیان به طور چشمگیری در سراسر جهان افزایش یافته و به جز سخنرانان مورد تقاضای گویندگان، دوبلورها، بازاریابان، بازیگران و حتی افراد عادی نیز واقع شده است. به همین دلیل و با توجه به اهمیت این موضوع، ما در خانه هنر کاج تصمیم گرفته‌ایم تا در این مقاله به تمرینات فن بیان بپردازیم؛ مهارتی که با آن می‌توانید دیگران را تحت تأثیر سخنان خود قرار داده و شیفته و مجذوب خود کنید!

فن بیان چیست؟

واضح است که صدا مهم‌ترین ابزار یک گوینده تلقی می‌شود. در واقع، اگر بخواهیم خیلی رک بگوییم در خیلی از موارد زیاد مهم نیست که چه می‌گویید، بلکه نحوه بیان و حرف‌زدن شما اهمیت دارد. اگر گفتار شما با تردید و یا یکنواخت و بدون تنوع باشد، به طور قطع مردم برای مدت کوتاه هم به حرف شما گوش نمی‌دهند. برای کسب اطلاع بیشتر از فن بیان مقاله صفر تا صد فن بیان را نیز مطالعه بفرمائید.

پس اگر به عنوان یک سخنران قصد دارید تا در مقابل جمعیت صحبت کنید و یا حتی می‌خواهید یاد بگیرید که چگونه در یک جمع دوستانه یا خانوادگی سخنرانی نمایید، باید تمرین فن بیان را به صورت اصولی یاد بگیرید تا سرعت گفتار، تن صدا، زبان بدن و مهارت‌های ارتباطی را چاشنی حرف‌هایتان کنید.

کلاس فن بیان در تهران

آموزش 10 تمرین فن بیان به صورت ساده و اصولی

به طور کلی، تمرین‌های فن بیان برای آموزش صدا و استفاده از آن باید به صورت ساده اما اصولی باشد، تا بتوان به راحتی آن را در اثر تکرار و تمرین یاد گرفت. به‌طورمثال، صدای دلنشین همراه با تلفظ واضح باعث می‌شود تا جذاب و با اعتماد به نفس به نظر برسید. شما می‌توانید با آواز خواندن یا خواندن متون با صدای بلند، این روش را به عنوان تمرین فن بیان در خانه هر روز انجام دهید. در ادامه 10 روش برای یادگیری بهتر فن بیان برایتان گردآوری کرده‌ایم که می‌توانید برای صحبت‌کردن بهتر آنها را به کار ببرید. همچنین برای آموزش حرفه ای فن بیان زیر نظر اساتید می‌توانید در کلاس فن بیان در تهران موسسه کاج شرکت نمائید.

1. تنفس شکمی را یاد بگیرید.

هنگامی که به طور عمیق و به اصطلاح از ته دل نفس می‌کشید صدای شما بهتر به نظر می‌رسد. زیرا تنفس شکمی، اکسیژن زیادی را در صدایتان فراهم می‌کند. با این روش نفس کشیدن، هوا به طور خودکار و به میزان زیاد وارد ریه‌های شما می‌شود.

در واقع، تنفس شکمی از تمرینات عملی فن بیان عنوان شده و باعث می‌شود تا صدای شما آرام‌تر و بدون استرس یا ترس به نظر برسد. از طرف دیگر، این روش تنفسی کمک می‌کند تا به بدن و مغز شما اکسیژن رسانی خوبی شود و بهتر روی گفتار خود تمرکز کنید.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاع از روش‌های تقویت سخنوری در تدریس، مقاله فن بیان در تدریس را مطالعه بفرمائید.

تمرین فن بیان

2 . فک پایین خود را تقویت کنید.

شاید برایتان سؤال باشد که فک پایین چه ربطی به فن بیان دارد؟ خب خیلی ساده باید بگوییم، گفتار نامفهوم و زمزمه‌کردن اغلب به دلیل عدم انعطاف و گرفتگی مفاصل فک به وجود می‌آید. اگر می‌خواهید کیفیت گفتار خود را ارتقاء دهید، فک پایین و به خصوص مفصل گیجگاهی فکی را حسابی ماساژ دهید. شما می‌توانید هنگام جویدن این مفصل را با انگشتان خود احساس کنید. در این تمرین فن بیان دهان خود را چند بار باز و بسته کرده و سپس با حرکت دادن فک پایین به راست و چپ، عضلات جونده را شل کنید.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاع تن صدا و روش‌های تقویت‌ آن، مقاله انواع تن صدا را مطالعه نمائید.

3. تمرین برای فن بیان؛ زبان خود را بچرخانید.

چرخاندن زبان تمرینی است که به شما کمک می‌کند تا حروف بی‌صدا و صدادار را بهتر و واضح‌تر تلفظ نمایید. سعی کنید در یک بازه زمانی یک دقیقه‌ای، حداقل پنج تا ده بار زبان خود را بین لثه و لب به راست و چپ بچرخانید. فقط توجه داشته باشید که دهان شما بسته بماند.

تمرینات عملی فن بیان

4. کلمات سخت را پشت سرهم و تند تند بگویید.

یکی از ساده‌ترین روش تمرین فن بیان، همان بازی کودکانه‌ای بود که مجبور بودیم «شیش سیخ جیگر» را پشت سرهم و بدون اشتباه تکرار کنیم. این روش یکی از راه‌های صحبت‌کردن سریع و البته بدون اشتباه را آموزش می‌دهد. از طرفی حرف‌زدن بدون وقفه و تندتند باعث تمرین تمرکز و تطبیق مغز و گفتار نیز می‌گردد.

بیشتر بخوانید: جهت کسب اطلاع از تاثیر هوش کلامی در تقویت سخنوری و فن بیان، مقاله هوش کلامی در فن بیان را مطالعه نمائید.

5. کاریزماتیک صحبت کنید.

بی‌شک وقتی که صحبت می‌کنید، وضعیت بدنی و مهم‌تر از همه کاریزما یا به اصطلاح مهره مار داشتن شما نیز اهمیت دارد. در واقع، شما نمی‌توانید با صدای یکنواخت و غیر ریتمیک، توجه شنوندگان را به خود جلب کنید. به همین دلیل بالا و پایین بردن صدا و تونالیته در هنگام صحبت‌کردن یکی از وظایف مهم در سخنرانی و صحبت‌کردن به حساب آمده و می‌تواند شما را به عنوان یک شخص کاریزماتیک در حرف زدن به دیگران بشناساند. اگر به یادگیری گویندگی علاقه‌مند هستید و نیاز به دوره‌ای حرفه‌ای دارید که به صورت عملی و در محیط استدیویی به این هنر بپردازید، کلاس گویندگی در تهران موسسه کاج تمام شرایط ذکر شده برای یادگیری این هنر را فراهم کرده است. برای اطلاع از این دوره با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل بفرمائید. 

تمرین فن بیان در خانه

6.  در شروع صحبت، خلاقیت به خرج دهید.

یک سخنران جذاب که حرف‌های آن در حافظه دیگران ماندگار می‌شود، همیشه با یک مقدمه و حرف‌های کلیشه‌ای شروع نمی‌کند. «صبح بخیر، خانم‌ها و آقایان» ممکن است مؤدبانه به نظر برسد، اما به سختی باعث ایجاد علاقه می‌شود. البته هر شروعی به مناسبت مجلس نیز بستگی دارد و باید متناسب با شخصیت سخنران باشد. برای تمرین سخنرانی و فن بیان به صورت ساده اما اصولی می‌توانید از نقل قول‌ها، داستان‌سرایی، ضرب المثل، یک سؤال غیرمنتظره و آمار و ارقام شروع کنید.

بیشتر بخوانید: جهت شناخت راه‌های رفع استرس در سخنرانی، مقاله کنترل استرس در سخنرانی را مطالعه بفرمائید.

7.    سرعت گفتار خود را درست کنید.

سرعت صحبت‌کردن یکی از عوامل جذب شنوندگان به حرف‌های شما محسوب می‌شود. هر فردی سرعت خاصی برای فن بیان خود دارد که با رفتارش مطابقت دارد. اگر خیلی آهسته یا خیلی سریع صحبت کنید، به طور قطع توجه و علاقه شنوندگان را پس از مدت کوتاهی از دست می‌دهید.

هیچ چیزی به اندازه‌ی گوش‌دادن به یک سخنران سریع یا شخصی که کند حرف می‌زند، خسته کننده نیست. پس سعی کنید برای تمرین فن بیان و سخنوری خود، سرعت گفتار خود را تنظیم کرده و هر جا که لازم بود سرعت حرف‌هایتان را بیشتر و در جای دیگر آهسته‌تر بیان نمایید. این ترفند، سخنرانی شما را هیجان انگیزتر می‌سازد.

تمرین سخنرانی و فن بیان

برای کسب اطلاع از تحصیلات مورد نیاز جهت گوینده شدن، مقاله چطور گوینده شویم را مطالعه نمائید.

8.    تن صدایتان را بالا و پایین کنید.

تغییر تن صدا می‌تواند به آنچه در حرف‌های شما اهمیت دارد، اشاره کند. پس تک‌تک کلمات یا جملاتی که مهم هستند را با تن صدای بلندتر ادا نمایید تا آنچه اهمیت دارد را به مخاطب خود منتقل کنید. توجه داشته باشید حتی موضوعات خسته‌کننده را نیز می‌توان با استفاده از این روش به شیوه‌ای جذاب ارائه کرد.

9.    از زبان بدن غافل نشوید.

نهمین مورد از تمرین فن بیان یکی از مهم‌ترین موارد در فهرست ما محسوب می‌شود. زیرا در کنار صدای شما، زبان بدن مهم‌ترین «ابزار» برای یک سخنرانی حرفه‌ای به شمار می‌رود. شاید بارها برایتان پیش آمده که تنها از طریق زبان بدن افراد، احساس آنها نسبت به خودمان را فهمیده‌ایم. این واقعیت را می‌توان به سخنرانی نیز تعمیم داد. به‌طور مثال، وقتی در جایی برای صحبت‌کردن می‌ایستید، دست‌های خود را جلوی بدن ضربدری نکنید و یا به صورت دست به سینه جلوی کسی نایستید. زیرا همه این رفتارها زبان بدن شما را به عنوان فردی که نسبت به دیگران حالت تدافعی گرفته نشان می‌دهد.

تمرین سخنرانی و فن بیان

10. لبخند زدن و ارتباط چشمی را فراموش نکنید!

لبخند زدن، به ایجاد ارتباط مثبت و دلسوزانه کمک کرده و اشتیاق و علاقه‌ی شما به موضوع و مخاطبانتان را اذعان می‌دارد. همچنین، از ارتباط چشمی غافل نشوید و با نگاه‌کردن به افراد حاضر در جمع، احساس ارتباط و نزدیکی را در آنها ایجاد کنید. این دو تکنیک از تمرینات فن بیان به اثربخشی پیام شما کمک زیادی نموده و ارتباط مثبت‌تری را برای مستمعان و شما به وجود می‌آورد.

بیشتر بخوانید: برای یادگیری تمرین‌های موثر در بهبود گویندگی، مقاله تکنیک های گویندگی را از دست ندهید.

تمرین‌ فن بیان شامل تنفس شکمی، تقویت فک پایین، چرخاندن زبان، تکرار کلمات سخت، صحبت کاریزماتیک، شروع خلاقانه، تنظیم سرعت گفتار، تغییر تن صدا، استفاده از زبان بدن و لبخند زدن و ارتباط چشمی می‌شود.

تمرین فن بیان در خانه

تقویت فن بیان با تمرین‌های عملی ساده هم امکان‌پذیر است. در ادامه، چند تمرین کاربردی برای تقویت فن بیان در خانه را آموزش می‌دهیم:

·       صحبت در مورد یک تصویر

یک تصویر را انتخاب کرده و درباره‌ی آن به مدت ۳ دقیقه بدون توقف صحبت کنید.

·       تمرین با کش برای تمرکز

یک کش دور مچ دست خود قرار دهید و هرگاه که از کلمات پرکننده مانند “عههه” یا “اوممم” استفاده کردید، آن را محکم بکشید.

·       مشددخوانی برای تمرین فن بیان

جملاتی که روی تک تک حروف آن‌ها علامت «تشدید» قرار دارد را محکم بخوانید.

·       تمرین تندگویی

خیلی سریع درباره‌ی یک موضوع انتخابی بدون مکث صحبت کنید.

·       صحبت در مورد سه چیز بی‌ربط

در مورد سه کلمه بی‌ربط فکر کرده و سپس آن‌ها را باگفتن داستان یا جملاتی به همدیگر ربط دهید.

·       تمرین رادیویی

صحبت‌های گوینده رادیویی را بعد از خاموش کردن رادیو ادامه دهید.

·       تمرین بلندخوانی

یک متن را با صدای بلند برای تقویت حجم و وضوح صدا بخوانید.

·       تمرین مداد

مدادی را به صورت عرضی بین دندان‌ها قرار داده و سپس شروع به صحبت کنید.

·       تکیه کلام ممنوع

صدای خود را ضبط کرده و پس از شنیدن، تکیه‌کلام‌ها و کلمات اضافی را متوجه شوید.

·       استفاده از کلمه «لا»

کلمه «لا» را برای نرم شدن فک و آرواره‌ها پشت سرهم تکرار کنید.

با انجام تمرین‌ها می‌توانید تا مهارت‌های فن بیان خود را به راحتی در خانه پیشرفت داده و با اعتماد به نفس بیشتری در هر جمعی صحبت کنید.

بیشتر بخوانید: اگر جهت تقویت بیان در بازیگری نیازمند تمریناتی عملی هستید، مقاله تمرین فن بیان بازیگری را از دست ندهید.

نتیجه‌گیری

امروزه تمرین‌ فن بیان و سخنوری از اهمیت زیادی برخوردارند زیرا صحبت‌کردن به صورت مؤثر و جذاب، راهی برای برقراری ارتباط و تاثیرگذاری بیشتر بر دیگران محسوب می‌شود. این مهارت‌ها برای سخنرانان، گویندگان، دوبلورها، بازاریابان، بازیگران و حتی افراد عادی بسیار ضروری تلقی می‌گردد. تکنیک‌های مختلفی مانند تنفس شکمی، تقویت فک پایین، چرخاندن زبان، تکرار کلمات سخت و استفاده از زبان بدن می‌توانند به بهبود فن بیان کمک کنند. همچنین، توجه به تنوع در تن صدا، سرعت کلام، لبخند زدن و ارتباط چشمی می‌تواند جذابیت و تأثیرگذاری صحبت‌های شما را افزایش دهد.

بازیگری از علاقه‌‌مندی‌های بسیاری از افراد است که بعلت عدم یادگیری مناسب این هنر پیشرفتی حاصل برایشان حاصل نمی‌شود، کلاس بازیگری در تهران خانه کاج با اساتید حرفه‌ای شرایط مناسبی برای یادگیری اصولی و حرفه ای بازیگری فراهم کرده است. برای اطلاع از دوره‌‌های بازیگری و مشاوره در این زمینه با تماس بگیرید.

کلاس گویندگی در تهران

خانه هنرکاج؛ راهی برای بازیگری و گویندگی

آموزشگاه کاج از اردیبهشت سال ۱۳۹۷ با شعار «کاج اندیشه سبز» و با هدف ارتقای آموزش در هنر تئاتر و سینما فعالیت خود را آغاز کرد. این مرکز، با تمرکز بر یاد دادن و برگزاری رویدادهای تخصصی در زمینه‌های هنری نظیر تئاتر، سینما، موسیقی، طراحی صحنه، دوبله و نمایش رادیویی و با بهره‌گیری از اساتید برجسته‌ای همچون حمید نعمت‌الله و بهرام شاه‌محمدلو، به تربیت هنرجویان بسیاری پرداخته است. خانه هنر کاج علاوه بر آموزش، تهیه‌کنندگی تئاتر و فیلم کوتاه را نیز بر عهده داشته و در برگزاری نشست‌ها و تجهیز استودیوهای تخصصی فعالیت دارد. از جمله آثار مهم این مرکز می‌توان به فیلم کوتاه «کافه خون» و تئاتر «اولئانا» اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در کلاس‌های فن بیان زیر نظر اساتید برتر این حوزه به وب‌سایت خانه هنر کاج مراجعه نمایید و برای مشاوره و ثبت نام در دوره‌های مورد نظر خود با شماره‌های 88318335 – 88316270 تماس حاصل فرمایید.

جهت شرکت در دوره فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم.