چرا باید فن بیان خوبی داشته باشیم؟

بخش مهمی از موفقیت همه بر پایه مهارت‌های ارتباطی ریخته شده و به جرات می‌توان گفت که فن بیان و سخنوری مهم‌ترین مهارت ارتباطی در بین انسان‌ها است. داشتن این مهارت به انسان کمک می‌کند تا بتواند پیام خود را به خوبی به دیگران انتقال دهد و توانایی‌های خود را آن‌گونه که شایسته است به دیگران عرضه کند. خوش‌صحبتی، اعتماد به نفس، رسایی سخن و روابط عمومی قوی، نشانه افرادی است که فن بیان خوبی دارند و معمولا دیگران از هم‌نشینی با چنین افرادی لذت برده و شخصیت‌های محبوبی در جامعه هستند.

به همین دلیل فرقی ندارد در چه جایگاه شغلی، حرفه‌ای یا اجتماعی هستید، مهارت فن بیان کمک می‌کند تا جایگاهی قوی‌تر و رو به رشد داشته باشید.

فرقی نمی کند که دانشجو باشیم یا فارغ التحصیل، شاغل یا خانه دار، معلم و استاد یا شاگرد، کارمند یا رئیس در هر جایگاهی که باشید و هر شغل و موقعیتی که داشته باشیم بی نیاز از خوب و پسندیده صحبت کردن نیستیم.​

ابتدا بهتر است در مورد این صحبت کنیم که اصلا فن بیان چیست؟

فن بیان یعنی توان سخن گفتن در هر شرایط و موقعیتی است. در هر موقعیتی که هستید بتوانید منظور خود را به درستی بیان کنید. و دیگران از هم صحبت شدن با شما لذت ببرند.اگر میخواهید با دوستان خود ارتباط خوبی داشته باشید و ارتباط بهتری برقرار کنید و منظور خود را به خوبی منتقل کنید و بقیه از همنشینی با شما لذت ببرند باید«فن بیان»خوبی داشته باشید.

چه کسانی باید فن بیان خوبی داشته باشند؟

فرقی نمی‌کند دانشجو باشیم یا فارغ التحصیل، شاغل باشیم یا خانه دار، معلم، استاد یا شاگرد، کارمند باشیم یا رئیس در هر موقعیت و جایگاهی که باشیم، خوب و واضح صحبت کردن از واجب ترین اقداماتی است که می‌توانیم انجام دهیم.

مدیرانی که میخواهند بهترین جلسات و سخنرانیها را با کارکنان و افراد دیگر داشته باشند.

اساتیدی که میخواهند بهترین تدریس و بهترین مشاور تحصیلی برای دانشجویان خود باشند.

تجاری که میخواهند بهترین جلسات کاری و پر سودترین معاملات را بدست بیارند

وکلایی که میخواهند بهترین دفاعیه را در دادگاه به نفع موکل خود داشته باشند.

دانشجویانی که نیاز به دفاع عالی از پایان نامه و یا کنفرانس خوبی ارائه دهند.

فروشندگانی که میخواهند به بیشترین فروش در محصولات خود برسند.

و هر فردی که که می خواهد کلامی دلنشین و جذاب داشته باشد تا بتواند در جمع تاثیر گزار باشد.

حال می خواهیم بدانیم چرا باید فن بیان خوبی داشته باشیم؟

در طول روز همه ما بارها و بارها با محیط پیرامون خود ارتباط داریم و طبق تحقیقات انجام شده، به طور میانگین، 43 درصد از ارتباطات ما، صرف شنیدن و 32 درصد صرف صحبت کردن می‌شود! این عدد فوق‌العاده قابل تأمل است! 75 درصد ارتباطات ما،‌ارتباطات کلامی است و اگر فن بیان خوبی نداشته باشیم، مطمئناً نمی‌توانیم موفقیت‌های زیادی کسب کنیم زیرا ارتباطات ضعیفی خواهیم داشت.

جالب است برخی تصور می‌کنند که فن بیان، فقط برای سخنرانان است و یا فقط محدود به کسانی است که کار مجری گری دارند و یا شغلشان روابط عمومی است! اما جالب است بدانید که اصلاً‌ اینطور نیست! از آنجایی که بخش عمده ارتباطات ما به ارتباطات کلامی اختصاص دارد، همه و همه باید فن بیان خوبی داشته باشیم!

برای بهبود فن بیان باید از سه مرحله مهم عبور کند:

1-  مطالب را به صورت تئوری یاد بگیرید.

2- تمرین مناسب و کافی داشته باشید.

3- به صورت واقعی در زندگی خود به کار ببرید.

مراحل یادگیری مهارت‌های سخنرانی

برای یادگیری هر مهارتی، از جمله مهارت‌های کلامی و سخنرانی، گام‌هایی وجود دارد از جمله :

اولین شرط در یادگیری هر مهارتی، این است که بدانیم باید تا حد ممکن تمرین کنیم و بدون تمرین کردن عملاً هیچ مهارتی کسب نمی‌شود. چه بهتر است که ما زمانی را به صورت روزانه در نظر بگیریم و تمرینات مربوطه را انجام دهیم.

گام اول : ناتوانی ناآگاهانه

ما توانایی انجام مهارت را نداریم و البته نمی‌دانیم که این توانایی را نداریم. این وحشتناک‌ترین مرحله برای یادگیرنده است، زیرا گمان می‌کند که کارش خوب است ولی اصلاً اینطور نیست.

گام دوم : ناتوانی آگاهانه

ما توانایی انجام مهارتی را نداریم اما متوجه و آگاه می‌شویم که این توانایی را نداریم. زمانی که فردی در این مرحله قرار می‌گیرد، مطلع می‌شود که باید مهارت‌های خود را بهبود ببخشد و برای این کار اقدام می‌کند.

گام سوم : توانمندی آگاهانه

ما توانایی انجام مهارت را به دست می‌آوریم اما تمام حرکات ما آگاهانه است.

گام چهارم : توانمندی ناآگاهانه

ما توانایی انجام کار را به دست می‌آوریم و آنقدر آن را تمرین کرده‌ایم که به صورت ناخودآگاه و از روی عادت به فعالیت می‌پردازیم و در این صورت انرژی بسیار کمتری برای انجام مهارت صرف می‌کنیم و از همین رو انجام آن کار برای ما لذت بخش‌تر خواهد شد.