چرا باید فن بیان خوبی داشته باشیم؟
بخش مهمی از موفقیت همه بر پایه مهارتهای ارتباطی ریخته شده و به جرات میتوان گفت که فن بیان و سخنوری مهمترین مهارت ارتباطی در بین انسانها است. داشتن این مهارت به انسان کمک میکند تا بتواند پیام خود را به خوبی به دیگران انتقال دهد و تواناییهای خود را آنگونه که شایسته است به دیگران عرضه کند. خوشصحبتی، اعتماد به نفس، رسایی سخن و روابط عمومی قوی، نشانه افرادی است که فن بیان خوبی دارند و معمولا دیگران از همنشینی با چنین افرادی لذت برده و شخصیتهای محبوبی در جامعه هستند.
به همین دلیل فرقی ندارد در چه جایگاه شغلی، حرفهای یا اجتماعی هستید، مهارت فن بیان کمک میکند تا جایگاهی قویتر و رو به رشد داشته باشید.
فرقی نمی کند که دانشجو باشیم یا فارغ التحصیل، شاغل یا خانه دار، معلم و استاد یا شاگرد، کارمند یا رئیس در هر جایگاهی که باشید و هر شغل و موقعیتی که داشته باشیم بی نیاز از خوب و پسندیده صحبت کردن نیستیم.
ابتدا بهتر است در مورد این صحبت کنیم که اصلا فن بیان چیست؟
فن بیان یعنی توان سخن گفتن در هر شرایط و موقعیتی است. در هر موقعیتی که هستید بتوانید منظور خود را به درستی بیان کنید. و دیگران از هم صحبت شدن با شما لذت ببرند.اگر میخواهید با دوستان خود ارتباط خوبی داشته باشید و ارتباط بهتری برقرار کنید و منظور خود را به خوبی منتقل کنید و بقیه از همنشینی با شما لذت ببرند باید«فن بیان»خوبی داشته باشید.

فن بیان و سخنوری با آرش آبسالان دوره ۱
فن بیان و سخنوری با آرش آبسالان دوره 2
چه کسانی باید فن بیان خوبی داشته باشند؟
فرقی نمیکند دانشجو باشیم یا فارغ التحصیل، شاغل باشیم یا خانه دار، معلم، استاد یا شاگرد، کارمند باشیم یا رئیس در هر موقعیت و جایگاهی که باشیم، خوب و واضح صحبت کردن از واجب ترین اقداماتی است که میتوانیم انجام دهیم.
مدیرانی که میخواهند بهترین جلسات و سخنرانیها را با کارکنان و افراد دیگر داشته باشند.
اساتیدی که میخواهند بهترین تدریس و بهترین مشاور تحصیلی برای دانشجویان خود باشند.
تجاری که میخواهند بهترین جلسات کاری و پر سودترین معاملات را بدست بیارند
وکلایی که میخواهند بهترین دفاعیه را در دادگاه به نفع موکل خود داشته باشند.
دانشجویانی که نیاز به دفاع عالی از پایان نامه و یا کنفرانس خوبی ارائه دهند.
فروشندگانی که میخواهند به بیشترین فروش در محصولات خود برسند.
و هر فردی که که می خواهد کلامی دلنشین و جذاب داشته باشد تا بتواند در جمع تاثیر گزار باشد.

حال می خواهیم بدانیم چرا باید فن بیان خوبی داشته باشیم؟
در طول روز همه ما بارها و بارها با محیط پیرامون خود ارتباط داریم و طبق تحقیقات انجام شده، به طور میانگین، 43 درصد از ارتباطات ما، صرف شنیدن و 32 درصد صرف صحبت کردن میشود! این عدد فوقالعاده قابل تأمل است! 75 درصد ارتباطات ما،ارتباطات کلامی است و اگر فن بیان خوبی نداشته باشیم، مطمئناً نمیتوانیم موفقیتهای زیادی کسب کنیم زیرا ارتباطات ضعیفی خواهیم داشت.
جالب است برخی تصور میکنند که فن بیان، فقط برای سخنرانان است و یا فقط محدود به کسانی است که کار مجری گری دارند و یا شغلشان روابط عمومی است! اما جالب است بدانید که اصلاً اینطور نیست! از آنجایی که بخش عمده ارتباطات ما به ارتباطات کلامی اختصاص دارد، همه و همه باید فن بیان خوبی داشته باشیم!
برای بهبود فن بیان باید از سه مرحله مهم عبور کند:
1- مطالب را به صورت تئوری یاد بگیرید.
2- تمرین مناسب و کافی داشته باشید.
3- به صورت واقعی در زندگی خود به کار ببرید.
مراحل یادگیری مهارتهای سخنرانی
برای یادگیری هر مهارتی، از جمله مهارتهای کلامی و سخنرانی، گامهایی وجود دارد از جمله :
اولین شرط در یادگیری هر مهارتی، این است که بدانیم باید تا حد ممکن تمرین کنیم و بدون تمرین کردن عملاً هیچ مهارتی کسب نمیشود. چه بهتر است که ما زمانی را به صورت روزانه در نظر بگیریم و تمرینات مربوطه را انجام دهیم.
گام اول : ناتوانی ناآگاهانه
ما توانایی انجام مهارت را نداریم و البته نمیدانیم که این توانایی را نداریم. این وحشتناکترین مرحله برای یادگیرنده است، زیرا گمان میکند که کارش خوب است ولی اصلاً اینطور نیست.
گام دوم : ناتوانی آگاهانه
ما توانایی انجام مهارتی را نداریم اما متوجه و آگاه میشویم که این توانایی را نداریم. زمانی که فردی در این مرحله قرار میگیرد، مطلع میشود که باید مهارتهای خود را بهبود ببخشد و برای این کار اقدام میکند.
گام سوم : توانمندی آگاهانه
ما توانایی انجام مهارت را به دست میآوریم اما تمام حرکات ما آگاهانه است.
گام چهارم : توانمندی ناآگاهانه
ما توانایی انجام کار را به دست میآوریم و آنقدر آن را تمرین کردهایم که به صورت ناخودآگاه و از روی عادت به فعالیت میپردازیم و در این صورت انرژی بسیار کمتری برای انجام مهارت صرف میکنیم و از همین رو انجام آن کار برای ما لذت بخشتر خواهد شد.